Menu berpantang saya : Resepi Tenggiri Lemon
Lauk maktang hari ni. Masak simple simple sahaja.
Bahan bahan:
- Ikan tenggiri 3ketul
- Lemon 1biji
- Bawang merah 1ulas
- Garam 2sudu besar
- Minyak untuk menggoreng.
Cara cara:
- Perah air lemon,asingkan.
- Tuangkan air lemon ke dalam bekas berisi ikan tenggiri dan garam.
- Kulit lemon jangan dibuang,ambil sedikit,potong nipis nipis dan perapkan sekali bersama ikan tenggiri tadi.
- Jangkaan masa perapan,30min. Lagi lama perap lagi sedap.
- Setelah cukup masa,panaskan minyak.
- Goreng ikan tenggiri yang diperap tadi bersama kulit lemon. Asingkan.
- Kemudian goreng bawang bersama lebihan air lemon yang digunakan untuk perap ikan.
- Tuangkan sekali,siap.
Ps: nak lagi sedap letakkan cilipadi,tapi maktang tak boleh makan pedas,makanya takde cilipadi dalam ni. 😁
Kena dengan nasi panas2,sedaaap.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
Ikhlas,
Maktang.
Post a Comment