Header Ads

Tomyam Ayam Bersantan

TOMYAM AYAM BERSANTAN BERSAMA NASI PUTIH

Alhamdulillah,selesai hari pertama bekerja. Rasa macam nak makan benda panas dan masam masam gitu. Terlintas tomyam. Tinjau punya tinjau,terpandang resepi bertajuk Tomyam Bersantan. Bahan pun ada,balik terus bersilat masak.

Bahan bahan:
Ayam dipotong kecil (1 mangkuk)
Bawang merah (1 ulas)
Tomato dipotong dadu (1 biji)
Lobak merah dipotong bulat(1/2 batang)
Sawi
Garam (secubit)
Air (2 mangkuk)
Kiub tomyam (2kiub) 
🌟 1 kiub tomyam Knorr
🌟 1 kiub tomyam Maggi
Santan (separuh kotak kecil)
Limau nipis (sebiji)
Cabai kecik (4biji -diketuk)

Cara Memasak:

👉 panaskan 2mangkuk air sehingga mendidih
👉 masukkan isi ayam. Biar sehingga masak
👉 apabila masak (mendidih),  masukkan bawang merah yang dipotong,lobak merah,tomato dan juga kiub tomyam.
👉 tambahkan secubit garam
👉masukkan sawi dan santan. Biar hingga mendidih
👉 perahkan limau nipis.
👉tutup api. Sedia dihidang bersama nasi panas.

No comments

Powered by Blogger.