Header Ads

Makanan Sihat : Edisi Keluarga


Siang dah makan TCRS, malam puas la fikir nak masak apa. Kebetulan di Tesco siang tadi berjaya membeli stok akhir lada benggala. Hehehe. Ayam tinggal lagi 4 ketul. Apa lagi, masa untuk berinovasi lah kan. 😍

Jangan ditanya menu ni nama apa. 🤔 sebab, waktu masak tak tau apa nama masakan ni. Mungkin bila dah siap makan baru dapat ilham nama kot. Hahaha 😂

Ha... ni gambar bila dah siap. Nasi putih 1 mangkuk,letak toyu sikit. Eh, lupa. Toyu ataupun kicap. Rangup je rasa lada benggala aka capsicum ni 😁

ni la hasil masakan. Nak resepi? Ha.. tengok kat bawah ni ya.




🌟Ayam Rempah Benggala Manis☀

Bahan: 

Ayam dipotong kecil. Gaulkan bersama garam,serbuk kunyit,rempah kari ayam dan sedikit tepung beras.
Ketepikan.

Potong nipis memanjang lada benggala. Dapat yang warna warni, berseri serilah masakan kita.

Goreng ayam sehingga masak. Ketepikan.

Dengan menggunakan minyak yang sama,tumis lada benggala, masukkan sedikit sos tiram,garam dan juga gula. Biarkan sebati dan tutup api.

Siap untuk dihidangkan. 

Makan dengan nasi panas, letak kicap skit. Fuh. Tak pandang yang lain dah. Fokus kat nasi je. Doa makan jangan lupa baca pulak. Hahaha.. 😂



No comments

Powered by Blogger.