RESEPI SPECIAL SALMON LEMAK BAYAM
Assalamualaikum,
Lama tak menjengah blog ni, rindu rasanya.
Ada ke Orang Pantai Dalam kat sini. Kebetulan ni hari Ahad, pasar pagi kat kawasan Pantai Dalam ni.
Setelah ke sana, bergerak pula ke TESCO EXTRA CHERAS untuk membeli barang keperluan anak. Sesampai sahaja di sana, nampak pulak promosi IKAN SALMON. Lebih kurang RM20 sekilo. Hehehehe, macam menarik je.
Kebetulan semalam ke Bens Independent Grocer dan ada beli Baby Spinach dan di pasar pagi tadi ada beli santan fresh. Dah tergambar di kepala apa nak masak kejap lagi.
Bila dah masak dan rasa, baru berani nak share resepi.
Bahan bahan :
Kepingan ikan Salmon - 2 keping (RM8.00++)
Baby Spinach - 1 bekas (RM3.50++)
Santan - 250g (RM2.50)
Bawang Putih - 2 ulas
Bawang Merah - 1 ulas
Serbuk lada hitam - secukup rasa
Garam - Secukup rasa (untuk ikan dan lemak bayam)
Italian herbs - Secukup rasa (untuk ikan dan lemak bayam)
Minyak - Secukupnya untuk menumis
Cara cara memasak :
SALMON
1. Ambil kepingan Salmon
2. Taburkan garam, italian herbs dan juga serbuk lada hitam
3. Gaulkan
4. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
5. Masukkan kepingan Salmon , masak
6.Ketepikan.
LEMAK BAYAM
1. Masukkan sedikit minyak di dalam kuali
2. Tumis bawang putih dan bawang merah
3. Masukkan santan
4. Masukkan baby spinach
5. Masukkan garam, serbuk lada hitam dan juga italian herbs
6. optional : nak masukkan sedikit gula pun boleh.
7. Mendidih, siap.
8. Lemak bayam sudah sejuk, boleh kisarkan.
APA YANG BESTNYA SALMON LEMAK BAYAM NI?
1. Masakan yang sangat berkhasiat, Kaya dengan Omega 3, zat besi.
2. Boleh dinikmati seisi keluarga. Anak daripada setahun ke atas boleh makan sama-sama tau.
3. Jimat masa masak sebab masak sekali boleh makan seisi keluarga.
4. Jimat WANG. Kos untuk memasak lebih kurang dalam RM15 sahaja tetapi boleh dinikmati seramai 5 orang.
Selamat mencuba.
Lama tak menjengah blog ni, rindu rasanya.
Ada ke Orang Pantai Dalam kat sini. Kebetulan ni hari Ahad, pasar pagi kat kawasan Pantai Dalam ni.
Setelah ke sana, bergerak pula ke TESCO EXTRA CHERAS untuk membeli barang keperluan anak. Sesampai sahaja di sana, nampak pulak promosi IKAN SALMON. Lebih kurang RM20 sekilo. Hehehehe, macam menarik je.
Kebetulan semalam ke Bens Independent Grocer dan ada beli Baby Spinach dan di pasar pagi tadi ada beli santan fresh. Dah tergambar di kepala apa nak masak kejap lagi.
Bila dah masak dan rasa, baru berani nak share resepi.
SALMON LEMAK BAYAM
Maafla, gambar tak berapa menarik. Tapi, rasanya dijamin, UMPPPH~~~ |
Kepingan ikan Salmon - 2 keping (RM8.00++)
Baby Spinach - 1 bekas (RM3.50++)
Santan - 250g (RM2.50)
Bawang Putih - 2 ulas
Bawang Merah - 1 ulas
Serbuk lada hitam - secukup rasa
Garam - Secukup rasa (untuk ikan dan lemak bayam)
Italian herbs - Secukup rasa (untuk ikan dan lemak bayam)
Minyak - Secukupnya untuk menumis
Cara cara memasak :
SALMON
1. Ambil kepingan Salmon
2. Taburkan garam, italian herbs dan juga serbuk lada hitam
3. Gaulkan
4. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
5. Masukkan kepingan Salmon , masak
6.Ketepikan.
LEMAK BAYAM
1. Masukkan sedikit minyak di dalam kuali
2. Tumis bawang putih dan bawang merah
3. Masukkan santan
4. Masukkan baby spinach
5. Masukkan garam, serbuk lada hitam dan juga italian herbs
6. optional : nak masukkan sedikit gula pun boleh.
7. Mendidih, siap.
8. Lemak bayam sudah sejuk, boleh kisarkan.
Lemak bayam setelah dikisar, tuangkan sedikit atas nasi putih panas. WALLAWEH |
Bila digabungkan nasi, salmon lemak bayam. Makan sambil berebut dengan anak. Hahahaha |
APA YANG BESTNYA SALMON LEMAK BAYAM NI?
1. Masakan yang sangat berkhasiat, Kaya dengan Omega 3, zat besi.
2. Boleh dinikmati seisi keluarga. Anak daripada setahun ke atas boleh makan sama-sama tau.
3. Jimat masa masak sebab masak sekali boleh makan seisi keluarga.
4. Jimat WANG. Kos untuk memasak lebih kurang dalam RM15 sahaja tetapi boleh dinikmati seramai 5 orang.
Selamat mencuba.
Post a Comment